Фабиен ЗАМОРА от Франс прес Руски войски, струпани на Херсонския плацдарм

...
Фабиен ЗАМОРА от Франс прес Руски войски, струпани на Херсонския плацдарм
Коментари Харесай

Франс прес: Херсон може да бъде превърнат в нов Сталинград

Фабиен ЗАМОРА от Франс прес

 

Руски войски, струпани на Херсонския плацдарм на западния бряг на Днепър, активизирани украински бойци, насърчени от триумфите си, евакуиращи се цивилни... Ще стане ли Херсон сцена на огромно стълкновение или пък руснаците ще се опитат да минат реката в противоположна посока, с цел да не бъдат обкръжени?

" Това е стратегическа точка поради разположението й на Днепър. А има и алегорично значение ", изяснява Олга Шириак от Института за Средния изток (Middle East Institute), която учи Източна Европа и постсъветското пространство.

" Херсон е единственият високомерен регионален център " и най-стойностното съветско завладяване от началото на нашествието на 24 февруари, припомня капитан първи сан в оставка Валентин Матею, някогашен член на румънското военно разузнаване.

От картата се вижда, че са налице всички условия градът да стане едно от тези трагични и решаващи места, където от време на време се вземат решение споровете, измежду руините на селища, превърнати в гробове.

Сталинград

" Градовете са определящи за изхода на една война ", напомни неотдавна френският военачалник в оставка Мишел Яковлеф. " Всяка борба носи името на някой град. Сталинград не е поле, засято с картофи ", означи той, говорейки за най-известната от всички градски борби в новата история - сред руската войска и силите на Оста през 1942-1943 година

Руските бойци в Херсон и региона са доста и са калени в пердах. Те поначало са в удобно състояние да бранят позициите си, да се укрепят в града и да причинят чудовищни загуби, в случай че украинците решат да го щурмуват - интервенция, която постоянно се заплаща с доста жертви и опустошения.

Само че са ситуирани по западния бряг на Днепър, на линия, необятна близо 140 километра, реката е зад тила им, а рубежите за оттегляне - оттатък водите й, през които би трябвало да се трансферират под високоточния обстрел на украинската артилерия. А има и заплаха да попаднат в обграждане.

" Стратегическа накърнимост "

" Качествени войски, само че сложени в задънена улица. Херсон може да бъде трансфорат в нов Сталинград ", разсъждава Матею, съгласно който руснаците страдат от " стратегическа накърнимост ", откакто са оставили украинците да употребяват умеенето си да маневрират - да вземем за пример изграждайки плацдарм оттатък река Ингулец, приток на Днепър, което основава риск да разцепят съветския фронт.

Преди контранастъплението от края на август " украинците редовно подготвяха бойното поле ", като разрушаваха мостовете, логистичните възли, командните центрове, " а руснаците не реагираха съответно ", показва той.

" Мисля, че руснаците ще се опитат да трансфорат Херсон в център на опозиция, в същото време заобикаляйки обграждане ", предвижда някогашният боен наред с Олга Шириак.

Според украинеца Михайло Самус, началник на Нова мрежа за геополитически проучвания (New Geopolitics Research Network), " към този момент няма смисъл от Херсонския плацдарм на десния бряг на Днепър. Тези сили бяха заели позиции за офанзива против Николаев и Одеса (в западна посока, бел. АФП). Отдавна трябваше да бъдат изтеглени " и трансферирани на изток от Днепър, споделя той.

Варианти за украинците

Как обаче ще постъпят украинците?

Те " няма да водят борба за Херсон, те не унищожават градовете като руснаците в Мариупол ", твърди Самус.

" Ще задържат съветските войски там, където са, и в един миг ще могат да ги обкръжат в " чувал ", допуска Бен Ходжис, военачалник в оставка от Съединени американски щати.

Ако те продължат да напредват, " ще навлязат в предградията на Херсон и става рисково. Градските борби постоянно водят до огромни човешки загуби за атакуващите - убити са към този момент доста украински бойци, а по отношение на вредите, това може да докара до един нов Мариупол ", споделя той.

" Градът ще е доста по-ценен и за двата лагера, в случай че остане незасегнат ", счита френският откривател Пиер Грасер от центъра " Сирис " (Sirice, Sorbonne-Identités, relations internationales et civilisations de l'Europe).

" Това е алтернатива за Валерий Залужни ", командващия украинските войски ", обобщи Матею. Той " е подложен на политически напън, президентът желае тази стратегическа победа. Херсон отваря път към бойното поле на юг ", към Крим, анексиран през 2014 година от Москва, разяснява специалистът.

Както означи на един колоквиум военачалник Яковлеф, съгласно сегашните доктрини завладяването на един защитаван град провокира " морално омерзение " - " да го обсаждаш толкоз дълго, колкото е належащо, или да го унищожиш, като го превърнеш в прахуляк и пепел ".

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР